Over het Energie Platform regio Alkmaar

 Steeds meer bedrijven besparen dankzij het Energie Platform regio Alkmaar (EPA) al 20 tot 25% op hun energiekosten. Een jaar na de oprichting is EPA uitgegroeid tot dé volwaardige en onpartijdige energieadviseur van én voor het MKB in de regio. Kansen dus voor bedrijven die zelf geen geld kunnen vrijmaken om te vergroenen en te besparen.

Met steun van de gemeente Alkmaar én de provincie Noord-Holland werd EPA in 2014 geleden opgericht door de ondernemersverenigingen Ondernemend Alkmaar en de Bedrijfskring Heerhugowaard. Veel bedrijven zagen op de energiemarkt door de bomen het bos niet meer en daarom besloten de ondernemersverenigingen het heft in eigen handen te nemen, zonder winstoogmerk, puur in het belang van de ondernemers. Met de Energie Coöperatie West-Friesland (ECWF) als zusterorganisatie staat er nu een inkoopcollectief dat honderden panden van energie voorziet. Via pakweg 600 aansluitingen heeft EPA/ECWF al circa 20 miljoen KWh aan stroom en 600 m3 gas geleverd. En dat tegen de scherpste prijzen!

Het levert de deelnemende bedrijven enorme kostenbesparingen op. Tegelijkertijd betekent minder energieverbruik minder C02-uitstoot en daarmee pakken we als bedrijven in en rond Alkmaar onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Energie die niet meer wordt verbruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt en geleverd. EPA biedt daarom bedrijven tegen kostprijs (€ 500 – € 1.000) een energiescan aan. Dit laat iedere ondernemer zien hoeveel geld kan worden bespaard tegen welke investering. Uit tientallen scans (uitgevoerd door EPA-partners) blijkt:

 

  • in de meeste bedrijven zijn forse besparingen mogelijk;
  • besparingen van 15% tot 35% worden behaald met investeringen die binnen twee tot drie jaar worden terugverdiend!;
  • verlichting, verwarming/koelingen en isolatie leveren de snelste terugverdientijd op;
  • zonnepanelen zijn terug te verdienen in pakweg 10 jaar en leveren toch altijd nog een rendement van 9 tot 10% op.

 

Het is goed om (via de scan) vast te stellen welke besparingen er mogelijk zijn, maar het gaat natuurlijk om het doen. Investeren blijkt voor veel bedrijven toch een probleem. Banken staan niet te springen en nu de economie wat aantrekt, moet groei worden gefinancierd en is er geen ruimte over om in duurzame energie te investeren. Daarom onderzoekt EPA met zijn partners nu of het mogelijk is dit vanuit een regionaal energiefonds te doen. EPA blijft dan eigenaar van de installatie tot deze is afbetaald. De ondernemer betaalt de installatie in termijnen terug uit de besparingen die worden gerealiseerd en profiteert daar zelf ook meteen van: per saldo dus direct lagere lasten.

EPA inventariseert de belangstelling voor deze investeringsvorm en dan moet in het najaar blijken of het aanbod ook werkelijk beschikbaar komt. Doe daarom mee en meld u aan!

 

Voor goedkopere energielevering en/of om uw interesse in financiering kenbaar te maken, kunt u contact opnemen via info@epalkmaar.nl of www.epalkmaar.nl. U kunt ook bellen met 072 511 0327 voor meer informatie.