Boekelermeer/Alkmaar Energiepositief

Positieve energie voor Alkmaarse bedrijventerreinen

Als het aan de ondernemers en hun vertegenwoordigers ligt, levert bedrijventerrein Boekelermeer binnen vijf jaar méér energie op dan het verbruikt. Deze ambitie is inmiddels overgenomen door meer bedrijventerreinen. Boekelermeer Energiepositief is daarmee verbreed naar Alkmaar Energiepositief. Met als belangrijke spin off de oprichting van het eigen energiebedrijf BEplus.

Alkmaar/Boekelermeer Energiepositief

Al deze activiteiten betekenen een grote impuls voor het vestigingsklimaat op de Alkmaarse bedrijventerreinen. Met Boekelermeer/Alkmaar Energiepositief zitten wij in de kopgroep van het zeer ambitieuze project ‘Bedrijventerreinen Energiepositief’ (BE+). Dit levert kostenbesparing én milieuwinst  op. Tegelijk betekent dit een enorme impuls voor de economie van de regio Alkmaar.

Het project startte eind 2017. De deelnemers verduurzamen en besparen flink op hun energierekening. Een schone, maatschappelijk verantwoorde reputatie van de bedrijventerreinen is ook nog eens goed voor de waarde van het vastgoed. Via dit project worden miljoenen geïnvesteerd in Alkmaar:  werk voor installateurs, adviseurs, aannemers en andere bedrijven.

 

Boekelermeer/Alkmaar Energiepositief  wordt ondersteund door Ondernemend Alkmaar, de gemeente Alkmaar en de Provincie Noord-Holland. De uitvoering wordt verzorgd door het Energie Platform regio Alkmaar (EPA).

Meedoen begint met de energiescan.

Meedoen? Dat kan! Ieder bedrijf in Alkmaar kan met 50% korting een energiescan laten uitvoeren. Dat is de eerste stap. De kosten bedragen slechts € 250. De scan geeft u volledig inzicht in wat u met welke investeringen in geld kunt besparen door minder energie te gaan verbruik. Mail uw gegevens o.v.v. Energiepositief naar info@epalkmaar.nl

Waarom Energiepositief?

Vandaag zorgen voor de wereld van morgen. De aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en fossiele brandstoffen (die nu nog voor zo’n 94% van de totale energievoorziening zorgen) raken uitgeput. De grootste verduurzamingsslag valt te halen bij het bedrijfsleven. Slechts 5% van het MKB heeft al daadwerkelijk geïnvesteerd in duurzame energie.

Wanneer we 250 bedrijventerreinen verduurzamen kunnen we een grote inhaalslag maken. Er zijn al verschillende initiatieven op het gebied van verduurzaming, maar dit zijn vaak kleinschalige projecten. Hoe het begon

Boekelermeer werd met een aantal andere bedrijventerreinen geselecteerd om energiepositief te gaan worden. De ambitie is dat alle bedrijven op het terrein meer energie gaan opleveren dan er wordt verbruikt. Dat lijkt misschien onmogelijk maar alle bedrijven meewerken is dat  gewoon haalbaar. Om te beginnen door energie te besparen. Denk aan Ledverlichting, isolatie en andere besparende maatregelen. Wat je niet verbruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt. Daarnaast energie opwekken: zonnepanelen, warmtepompen,  warmtenet, een biomassacentrale tot aan windmolens behoren tot de mogelijkheden. Waar mogelijk bundelen we de krachten – ook omdat dat scheelt in de (investerings)kosten – maar uiteraard zullen veel bedrijven het met onze hulp zelfstandig kunnen doen. Met al die platte daken liggen zonne-installaties natuurlijk erg voor de hand. Laten we deze uitdaging aangaan!

Meedoen?

Dat kan. Ieder bedrijf kan met 50% korting een energiescan laten uitvoeren. Dat is de eerste stap. De kosten bedragen slechts € 250 en dat geeft u volledig inzicht in wat u met welke investeringen kunt besparen. Pas daarna beslist u of u meedoet.  U kunt ook meedoen aan de permanente collectieve inkoopacties van zonnepalen! Mail uw gegevens o.v.v. Energiepositief naar info@epalkmaar.nl en er wordt contact met u opgenomen!